Gå direkt till innehåll
”Pirrigt, spännande och att jag äntligen har tagit ett steg vidare!”, säger Irene Kimathi om den första kursdagen. Zohra Abawi tillägger att det ska bli jätteroligt att få mer kunskap och tips att ta med till Fiskarhöjdens förskola, där de jobbar.
”Pirrigt, spännande och att jag äntligen har tagit ett steg vidare!”, säger Irene Kimathi om den första kursdagen. Zohra Abawi tillägger att det ska bli jätteroligt att få mer kunskap och tips att ta med till Fiskarhöjdens förskola, där de jobbar.

Nyhet -

​Nackas kommunala förskolor och skolor satsar på barnskötarna

Den här veckan börjar 37 barnskötare i Nackas kommunala förskolor att läsa högskolekursen Barns välbefinnande i förskolan. Kursen som är på 7,5 poäng är en av tre kurser som ingår i förskollärarprogrammet vid Uppsala universitet och som Nacka nu erbjuder sina barnskötare.

Efterfrågan på den första kursen var större än väntat och de planerade 30 platserna fick utökas för att alla som sökt skulle få gå. Kursen består av fem heldagar med undervisning i Nacka. Däremellan är det fördjupning på egen hand. Arbetsgivaren står för kurslitteraturen och fem särskilt yrkesskickliga förskollärare kommer att ställa upp som studiestöd för dem som vill.

Kurser som ger stor nytta i verksamheten
Våren 2021 startar kursen Rörelse och hälsa i förskolan och hösten 2021 kursen Specialpedagogik med inriktning mot förskola. En viktig faktor i urvalet har varit att kurserna ska ge största möjliga effekt i verksamheten. Förskolan fick en ny läroplan 2018 med utvecklade mål för lärandet.

-Det är förskollärarna som ansvarar för undervisningen i förskolan men barnskötarna har en jätteviktig roll. Hela arbetslaget måste arbeta för att omsätta läroplanen i verksamheten. Med den här satsningen vill vi att alla barnskötare ska kunna ta ett steg vidare i sin utveckling, säger Ann Sundman Brott, utbildningsstrateg inom Nackas kommunala skolor och förskolor.

Fler utvecklingssteg för barnskötarna
Förutom att erbjuda högskolekurser vill Nacka också att de barnskötare som inte har barnskötarutbildning ska utbilda sig vidare. För dem är det möjligt att gå en flexibel vuxenutbildning där de kan läsa i en anpassad studietakt, på kvällstid och där arbetsgivaren står för litteraturen. Hittills har fyra medarbetare anmält att de vill ta det steget. Ann Sundman Brott avslöjar att det även finns fler kompetensutvecklande planer:

-Vi kommer också att ta fram en internutbildning som kommer vara inriktad på hur man praktiskt kan jobba i förskolan, till exempel hur man pratar med barn, håller en samling, bygger en lärmiljö och så vidare. Dessutom planerar vi att ta fram en digital introduktionsutbildning för nyanställda samt ett upplägg med mentorer och nätverk.

Att satsa på barnskötarna är att investera i våra barn
Målet med satsningen är att Nacka ska få mer kompetenta medarbetare som stannar i kommunen men också att fler ska bli intresserade av att jobba i Nackas förskolor.

-Vi behöver både kunniga och engagerade barnskötare och förskollärare i förskolan. Det är viktigt att båda dessa yrkesgrupper är väl förtrogna med läroplanen för förskolan och tillsammans kan arbeta för att förskolan ska nå lärandemålen. Barns intresse för att lära grundläggs redan i förskolan och en sådan här satsning är alltså ytterst en investering i våra barns framtid, säger Einar Fransson som är produktionsdirektör och ansvarig för Nackas kommunala skolor och förskolor. 

Einar Fransson och Ann Sundman Brott

Einar Fransson och Ann Sundman Brott.

Mer information finns på www.nacka.se/barnskotare

Ämnen

Kategorier