Gå direkt till innehåll
PG Rosengren, utbildningsstrateg och ansvarig för ULF-projektet i Nackas kommunala skolor
PG Rosengren, utbildningsstrateg och ansvarig för ULF-projektet i Nackas kommunala skolor

Nyhet -

Nacka deltar i projekt för lärare att forska om sin egen undervisning

Nackas kommunala skolor deltar i ett projekt där universitet och högskolor tillsammans med skolor ska skapa en samverkansmodell för att stärka den vetenskapliga grunden och det vetenskapliga förhållningssättet i skolan. Lärare ska utgå från forskning och beprövad erfarenhet i sin undervisning, det säger skollagen. Idag upplever dock många lärare att det finns ett glapp mellan skolans verklighet och den forskning som bedrivs. 

För att minska det här avståndet har regeringen gjort en satsning på det så kallade ULF-projektet som ska etablera ett samarbete mellan universitet, högskolor och grund- och gymnasieskolor så att forskningsfrågorna mer ska utgå ifrån lärarnas behov.

”Man kan säga att det här är ett försök att ge lärarna mer makt över vad som är viktigt att beforska och att relationen lärare, elev och kursplan mer kommer i fokus i forskningen”, säger Per Gunnar Rosengren, utbildningsstrateg inom Nackas kommunala skolor.

Vilka frågor kan det då vara som ligger nära lärarens utmaningar och som behöver forskas på?

”Det kan till exempel vara att en lärare vill undersöka hur en uppgift till eleverna ska utformas för att den ska leda fram till delaktighet eller något annat som står i kursplanen. Eller så skulle forskningen kunna handla om hur man kan väva in arkeologiska fynd, till exempel mynt eller en yxa, i historieundervisningen”, berättar Per Gunnar Rosengren.

Läraren ansöker då om forskningsbidrag och om projektet blir antaget kan själva forskningen gå till så att läraren planerar och testar olika lektionsupplägg på eleverna. Lektionerna spelas in och efteråt intervjuas eleverna om upplägget. Läraren analyserar materialet tillsammans med andra forskare och skruvar på sitt upplägg och gör om proceduren. Forskningen samordnas och bedrivs i ett nätverk kring det specifika ämnet.

Var kommer då ULF in i sammanhanget?

”ULF handlar om att utveckla själva samarbetet mellan högre lärosäten, dvs. högskolor och universitet, och skolhuvudmän. Målet är att hitta bra samarbetsformer, permanenta dem och börja använda dem över hela landet. Sättet att samarbeta ska sedan bli grunden för hur lärare ska arbeta professionellt med att utveckla undervisning och bedriva forskning i verksamheten.”

KORT FAKTA OM ULF:

ULF står för utbildning, lärande och forskande och är en nationell försöksverksamhet som ska pågå till 2021. Totalt deltar 25 lärosäten i landet. Nackas kommunala skolor och förskolor ingår i en lokal samordningsgrupp tillsammans med Stockholms universitet, Stockholms stad, Botkyrka kommun, Kunskapsskolan, Psykologiska institutionen, Lärarutbildningarna, Fryshusets gymnasium.

Läs mer om ULF: www.ulfavtal.se

Ta kontakt med PG Rosengren om du vill veta mer: pergunnar.rosengren@nacka.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier